Halil İnalcık Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri

Halil İnalcık Hayatı ve Eserleri

Halil İnalcık Hayatı

Halil İnalcık yaklaşık bir asırlık ömrünün sonuna kadar tarihe önem vermiş, birçok eser yayımlamıştır. Genellikle Osmanlı tarihini ele alan ünlü tarihçi, eserlerini yazarken tarafsızlık ilkesini hiçbir zaman unutmamıştır. Tarihteki unutulmaz kişiler arasına adını yazdırmış olan Halil İnalcık Tarihçilerin Kutbu ve Hocaların Hocası olarak anılmaktadır.

İstanbul doğumlu olan İnalcık 7 Eylül 1916 tarihinde dünyaya gözlerini açmıştır. Ailesi Kırım göçmeni olan İnalcık eğitimine Numune-i İrfan Mektebi'nde başlamış ve sonrasında Ankara'ya taşınınca Ankara Gazi Mektebi'nde okumaya devam etmiştir. Lise okumak için Balıkesir'e gitmiş ve liseyi de bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'ne girmiştir.

Üniversite hayatında Fuat Köprülü'nün derslerini ilgiyle takip eden Halil İnalcık, Köprülü'nün de dikkatini çekmeyi başarmıştır. Sonrasında Fuat Köprülü'nün yanında çalışmaya başlamış, bu zamanda da doktorasını tamamlamıştır. Ayrıca çalıştığı okuldaki Işıl Hanım'la 1945 yılında evlenmiştir.

Herkesin dikkatini çeken başarılı kariyeri sayesinde 1947 yılında Türk Tarih Kurumu üyeliğine seçilmiş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1949 yılında İngiltere'ye gönderilen İnalcık burada da Osmanlı tarihi ile ilgili araştırmalarına devam etmiştir. Yaklaşık 2 yıl sonra Türkiye'ye tekrar döndükten sonra profesör unvanını almıştır.

Profesör unvanını 1952 yılında alan İnalcık 20 yıl boyunca Ankara Üniversitesi'nde dersler vermiştir. Emekli olduktan sonra 15 yıl boyunca Chicago Üniversitesi'nde derslerine devam etmiş ve Osmanlı Tarihi Kürsüsü'nü kurmuştur. Tekrar Türkiye'ye döndükten sonra 1993 yılında Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü'nü açmıştır.

Osmanlı tarihine sayısız katkısı bulunan Halil İnalcık 7 dil bilmektedir. 100 yaşına girmesine 40 gün kala 25 Temmuz 2016 tarihinde vefat etmiştir.

Halil İnalcık Eserleri

Atatürk ve Demokratik Türkiye
Devlet-i Aliyye
Devlet-i Aliyye II: Tagayyür ve Fesad, Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar
Essays in Ottoman History
Fatih devri üzerinde tetkikler ve vesikalar
Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı
Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı
Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi
Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adalet
Ottoman Civilization
Sources and studies on the Ottoman Black Sea
Studies in Ottoman social and economic history, London
Şair ve Patron
Tanzimat ve Bulgar Meselesi
The Middle East and the Balkans under the Ottoman Empire, Bloomington
The Ottoman Empire, The Classical Age, 1300-1600

Hiç yorum yok