Jean Jacques Rousseau Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri

Jean Jacques Rousseau Hayatı Kısaca

Jean Jacques Rousseau Hayatı

Ünlü filozof Jean Jacques Rousseau 1712 yılında Cenevre'de doğmuştur. Henüz çocuk yaşlardayken annesini kaybeden Rousseau'nun babası saatçilik mesleğini yaparak ailenin geçimini sağlamıştır. 10 yaşındayken bir din adamının yanında eğitim hayatına başlayan Jean Jacques Rousseau'nun babası da hapise girince amcasının yanında yaşamaya başlamış ve bir süre amcasıyla beraber yaşamıştır.

12 yaşında okulu bırakan Jean Jacques Rousseau ticaretle uğraşmaya çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Sonrasında amcasının yanından ayrılıp İsviçre, Fransa ve İtalya gibi ülkeleri gezmiştir. Gezileri sırasında İtalya'da tanıştığı Dö Warens isimli varlıklı bir bayanın himayesi altına girmiştir. Bu şekilde maddiyat sıkıntısı çekmeyen Jean Jacques Rousseau kendini geliştirmeye çalışmış, edebiyat, müzik ve kültürel alanlarda çalışmalar yapmıştır.

İtalya'dan ayrıldıktan sonra 33 yaşındayken Fransa'ya gitmiş ve kaldığı oteldeki hizmetli olan Therese le Vasseur ile evlenmiştir. Bu evliliğinden 5 tane çocuğu olan Rousseau tüm çocuklarını Foundling Hospital ismiyle bilinen Yetimler Evi'ne vermiştir.

Dijon Akademisi'nin 1749 senesinde düzenlediği yarışmaya katılan Jean Jacques Rousseau bu yarışmada ödül kazanmıştır ve bu sayede büyük bir ün kazanmıştır. Diderot aracılığıyla 1750 yılında Ansiklopediciler'e katılan Jean Jacques Rousseau felsefe, siyaset, ahlak ve hukuk alanlarında birçok makale yayımlamıştır.

Yazdığı yazılar nedeniyle 1754 yılından itibaren nereye gittiyse gözaltına alınmış ve hakkında soruşturmalar başlatılmıştır. Birçok rahatsızlık geçiren Jean Jacques Rousseau 1778 yılının temmuz ayında vefat etmiştir.

Jean Jacques Rousseau Eserleri

Bilimler ve Sanatlar Üzerine Konuşmalar
Çağdaş Müzik Üzerine Bir İnceleme
D’Alembert’e Mektuplar
Emile
İnsanlar Arasındaki Eşitsizliklerin Kaynağı
İtiraflar
Julie veya Yeni Heloise
Köyün Kahini
Polonya Hükümeti Üzerine Görüşler
Toplumsal Sözleşme

Hiç yorum yok