Köroğlu Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri

Köroğlu Hayatı ve Eserleri

Köroğlu Hayatı

Tarihte Köroğlu ismiyle bilinen iki kişi bulunmaktadır. Bunlardan biri Yeniçeri Ocağı'nda yetişen ve 16-17. yüzyıllar arasında yaşayan bir şairdir. İkincisi ise destanlarda adı geçen ve Çamlıbel'de eşkıyalık yapan kahraman Köroğlu'dur. Ancak genelde Köroğlu denilince dikkate alınan kişi ikinci Köroğlu'dur.

Köroğlu'nun doğum ve ölüm tarihi bilinmemektedir. Ancak Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde yaşadığı bilinmektedir. Cesur ve özgürlükçü bir yapıya sahip olan Köroğlu, adeta bir kahramandır. Çamlıbel'de eşkıyalık yaparken oldukça adil davranmıştır ve haksızlıklara karşı asla boyun eğmemiştir. Dönemin yöneticileri haksız yere vergi toplayıp halkı bezdirmişken Köroğlu tüm halk için umut kaynağı olmuştur.

Köroğlu'nun babası olan Yusuf bir at yetiştiricisidir. Yaşadıkları bölgenin beyi de Yusuf'tan kendisine bir at yetiştirmesini ister. Köroğlu'nun babası da güzel bir at seçip Bolu Beyi için eğitmeye başlar. Bir gün Bolu Beyi atı görmeye gelir ve atı beğenmez, bu atın seçilmesinin kendisine büyük bir hakaret olduğunu düşünür ve Yusuf'un gözlerini kör ettirir.

Yusuf bir gece rüyasında ırmaktan akan üç köpüğü içince gözlerinin açılacağını görür. Yusuf Bolu Beyi'nden intikam almak için bunları yapma ihtiyacı duyar. Bu nedenle oğluyla birlikte ırmağa giderler. Ancak ırmağa gittiklerinde bu üç köpüğü Köroğlu içer ve köpüklerin her biri Köroğlu'na yiğitlik, sonsuz yaşam ve şairlik yeteneği verir.

Bu sırada Köroğlu'nun babası vefat eder ve vasiyet olarak Bolu Beyi'nden intikam almasını söyler. Köroğlu babası vefat ettikten sonra dağa çıkar ve eşkıyalık yapmaya, zenginden alıp fakire vermeye başlar. Bu sayede birçok kişi tarafından tanınan Köroğlu'nun ismi her yere yayılır. Sonrasında Bolu Beyi'nin kız kardeşiyle evlenir ve Bolu'yu yıkıp yağmalar. Bu sayede babasının intikamını da almış olur.

Köroğlu Eserleri

Ay Yansın Ağalar Güneş Tutulsun
Benden Selam Olsun Bolu Beyine
Bizim İllerin Beyleri
Çar Köşe Fani Dünyada
Dinle Sözlerimi Han Oğlum Ayvaz
Eğer Kendülerde Erlik Var İse
Hemen Mevla İle Sana Dayandım
Hoylu'm
Karşıdan Gelen Piyade
Kimisi Pınar Başında
Kır-atım Meydan Yerinde
Meydan Gümbür Gümbürlenir
Muhanetlik Etmek Değil Karımız
Sağ Elde Kılınç Ettiğim
Selam Verdim Selam Almaz
Siyah Kaküllerin Dökmüş
Tan Yeri Atmadan Şafak Sökende
Yiğit Olan Gümbür Gümbür Gürlesin
Yiğitler Silkinip Ata Binende
Yol Verin Dumanlı Dağlar
Yürün Beyler Korkman Gününüz Doğdu

Hiç yorum yok